Een beroep buiten de deur van het ziekenhuis? Zeker, want in het maatschappelijke veld liggen veel kansen en uitdagingen. Steeds vaker specialiseren artsen zich buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als verzekeringsarts, bedrijfsarts, forensisch arts, arts in de ouderengeneeskunde of als arts in de jeugdgezondheidszorg.
Sportarts, revalidatiearts of huisarts – dat klinkt studenten nog wel bekend in de oren. Maar dat wordt al anders bij ‘exotische’ profielen als duikarts, forensisch arts, milieuarts, donorarts, arts Maatschappij & Gezondheid of arts Arbeid & Gezondheid. Dergelijke functies blijven meestal onder de radar. Terwijl er veel kansen en uitdagingen liggen. Preventie wordt steeds belangrijker, de jeugdzorg schreeuwt om artsen en een vak als arts infectieziektenbestrijding is zeer actueel.
De arts van de toekomst zal veel meer buiten het ziekenhuis werken, goede kennis nodig hebben over het zorgsysteem, een antenne moeten ontwikkelen voor niet alleen de medische maar ook de psychosociale en economische omstandigheden van de patiënt én nauw kunnen samenwerken met andere zorgprofessionals. Een duizendpoot dus. Met de voeten inde klei en de blik op de wereld.
Steeds meer artsen werken niet in een ziekenhuis, maar daarbuiten. Want 46% van alle geneeskundestudenten eindigt in een beroep buiten de deur, terwijl onze opleiding geneeskunde zich nog nu nog wel sterk focust op opleiden binnen de muren van het ziekenhuis. Maar daar gaat heel snel veranderen. Een tipje van de sluier: als je coschappen gaat lopen in de masteropleiding zal je ook steeds meer stage lopen bij beroepen buiten het ziekenhuis.
Wil je meer te weten komen over beroepen buiten het ziekenhuis, ervaringen hierover lezen en horen hoe anderen de keuze hebben gemaakt buiten het ziekenhuis te specialiseren? Lees snel verder!