Hoe geneeskundestudent Sara zorg en innovatie integreert tijdens haar MD/PhD traject

04-09-2024
1459 keer bekeken 1 reacties

Wat doen onze studenten geneeskunde naast de studie? Wij gaan in gesprek met studenten die iets bijzonders doen naast studeren. We spreken Sara Ben Hmido (21) over haar MD/PhD traject.

Sara zit in het vijfde jaar van de masteropleiding Geneeskunde. Momenteel combineert zij de coschappen met een PhD-onderzoek bij bij de afdeling heelkunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Een behoorlijk drukke combinatie, geeft Sara aan, maar gelukkig geniet zij van deze uitdaging die ook veel afwisseling biedt. Hoe ze dit doet? Overdag is ze voornamelijk bezig met haar coschappen in de kliniek. Hier heeft zij voortdurend direct patiëntencontact. Dit betekent dat zij veel tijd doorbrengt met het uitvragen van klachten en samenwerkt met andere zorgverleners. Na haar coschappen, richt ze zich in de avonduren op haar onderzoek. Dit kan variëren van het includeren van data tot het analyseren of schrijven van wetenschappelijke artikelen. Wanneer mogelijk, probeert Sara academische bijeenkomsten bij te wonen. De uitdaging ligt voor haar in het combineren van beide verantwoordelijkheden, maar Sara geeft aan hoe waardevol het voor haar is om klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek te integreren: “Het verrijkt mijn perspectief en draagt bij aan mijn ontwikkeling als arts en onderzoeker”.

Van bachelorstudent naar het volgen van een MD/PhD traject
Sara haar passie voor onderzoek werd aangewakkerd tijdens haar bachelorstudie, waar zij naast haar opleiding al actief betrokken was bij onderzoeksprojecten. Tijdens het schrijven van haar bachelorscriptie wist ze zeker dat ze de masteropleiding wilde combineren met onderzoek. Zij verdiepte zich in de wereld van predictiemodellen die in ontwikkeling zijn. Deze ervaring opende de deuren naar een promotieplaats bij de afdeling heelkunde van het VUmc “Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen”.

Primeur: eerste intraoperatieve AI Voorspellingsmodel
Momenteel doet zij haar promotieonderzoek bij de Heelkunde. Het onderzoek richt zich op de  integratie van machine learning binnen de chirurgie, met specifieke aandacht voor de implementatie van een model dat colorectale lekkages kan voorspellen—een potentieel fatale complicatie na een darmresectie. Recent heeft ze een kwalitatieve studie afgerond waarin ze voormalige darmkankerpatiënten hebben geïnterviewd om hun perspectieven en de waarde van dit model in hun zorgtraject te begrijpen. Zo vertelt Sara hierover: “Wat bijzonder is aan deze benadering, is dat we hiermee daadwerkelijk een stem kunnen geven aan de mensen die uiteindelijk het meeste voordeel zouden moeten hebben van onze innovatie. Wij hechten veel waarde aan een holistische benadering bij de implementatie, waarbij de betrokkenheid van patiënten een essentieel onderdeel vormt”.  Het predictiemodel is inmiddels klaar voor een pilot om de bruikbaarheid van het model te testen en te verbeteren. Een primeur, want hiermee wordt voor het eerst een intraoperatief predictiemodel live getest in de operatiekamers.

De toekomst
Na haar studie wil Sara een impact maken door mensen te ondersteunen in hun gezondheidstraject. Haar ambitie? “Ik wil innovatie een constante rol laten spelen in mijn carrière, waarbij ik het als een essentieel thema beschouw”. In een ideaal scenario ziet zij zichzelf enerzijds direct invloed uitoefenen als arts door persoonlijke zorg te verlenen, en anderzijds op grotere schaal impact te hebben door actief betrokken te zijn bij onderzoek en de implementatie van nieuwe technologieën in de zorg.

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Anoniem

12-09-24 om 18:57

Je bent een voorbeeld voor velen 💕

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen