De reis van MD/PhD student Dachel naar inclusieve zorg

15-04-2024
811 keer bekeken 0 reacties

Wat doen onze studenten geneeskunde naast de studie? Wij gaan in gesprek met studenten die iets bijzonders doen naast studeren. Dit keer Dachel Seeratan.

“Arts en onderzoeker worden met hart en oog voor diversiteit”, een zin die centraal staat in het leven van de 24-jarige geneeskundestudent Dachel Seeratan in haar studie en onderzoek. Momenteel zit Dachel in het laatste jaar van de opleiding én volgt zij een MD/PhD-traject bij de afdeling Gynaecologie-Oncologie bij Amsterdam UMC, waar ze onlangs een scholarship voor ontving. Hoe combineert zij haar studie met haar onderzoek? In gesprek met Dachel deelt zij haar ervaringen, uitdagingen en visie op de toekomst.

De weg naar MD/PhD
Dachel haar reis begon na het afronden van haar bachelor Geneeskunde in 2021. Haar passie voor gynaecologie werd aangewakkerd door haar ervaringen met bijbaantjes op de afdeling verloskunde en bij de gynaecologische oncologie. Het was echter haar ontmoeting met haar begeleider die haar pad naar het MD/PhD-programma effende. Zo geeft Dachel aan: “Een MD/PhD traject was niet perse mijn voorstel, maar eerder een kans die zich voordeed. Ik denk dat ik veel geluk heb gehad met mijn begeleider gynaecoloog-oncoloog Annemijn Aarts.” Op een gegeven moment had haar begeleider een positie voor haar vrij als MD/PhD student om voor 8 uur in de week onderzoek te doen. Het combineren van haar onderzoek en coschappen was uitdagend. Doordat Dachel door de weeks voltijds coschappen loopt, kan ze alleen in het weekend aan haar onderzoek werken. Toch lukt het Dachel, “het is belangrijk om altijd je doel voor ogen te blijven houden.”.

Een focus op inclusieve zorg
Het onderzoek van Dachel richt zich op het betrekken van patiënten met een sociale kwetsbaarheid bij de besluitvorming omrent hun gynaecologische oncologische zorg. Met haar nadruk op diversiteit en inclusie streeft Dachel ernaar om de stemmen van ondervertegenwoordigde gemeenschappen te versterken. “Deze patiëntgroep wordt vaak minder goed betrokken bij gedeelde besluitvorming, wat kan leiden tot slechtere uitkomsten. Mijn doel is dit te veranderen,” zegt Dachel.

De impact van het ontvangen van een scholarship
Het ontvangen van een PhD-beurs, het Amsterdam UMC PhD scholarship, was een keerpunt voor Dachel. Deze beurs stelt haar in staat om na haar studie fulltime verder aan haar onderzoek te werken en een betere onderzoeker te worden. De beurs is meer dan alleen een financiële steun. Het is een persoonlijke beurs die excellente studenten beloont voor zowel hun studieprestaties als extra curriculaire prestaties. “Voor mij was het niet vanzelfsprekend om naar de universiteit te gaan, als eerste-generatie student, maar ook als dochter van een alleenstaande moeder met migratieachtergrond,” vertelt ze. Het ontvangen van zo’n scholarship vindt ze dan ook heel bijzonder.

Een toekomst vol mogelijkheden
Met het einde van de studie Geneeskunde bijna in zicht, kijkt Dachel uit naar haar toekomst waarin ze haar passie voor gynaecologie en inclusieve zorg kan voortzetten. Ze heeft de ambitie om zowel in de kliniek als op het gebied van onderzoek en onderwijs bezig te zijn, waar diversiteit en inclusie een centrale rol speelt.

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen