Honours Programma

18-02-2024
553 keer bekeken 0 reacties

Een extra uitdaging, dat wilden Karin en Noa wel aangaan. Zij volgen allebei het Honours Programma, naast het reguliere onderwijs. Karin zit in Ba3 volgt het tweede jaar van het Honours Programma en Noa zit in Ba2 en volgt het eerste jaar van het HP. Hoe ervaren zij dit? Wij stelden ze vijf vragen.

 

Noa (links) en Karin (rechts)

  1. Hoe ziet het HP eruit?

Met het HP kun je kiezen uit twee verschillende tracks: de research- en de maatschappelijke track. Karin en Noa volgen allebei de laatste track, de maatschappelijke. Noa: “Ik koos voor deze track, omdat ik het belangrijk vind dat ik straks als arts weet hoe ik mijzelf kan presenteren. Daarnaast leer je ook hoe je moet beargumenteren wat valide is en wat niet”. Karin bevestigt dit en voegt hieraan toe dat ze het fijn vindt dat je kritisch en met een andere blik leert kijken. Met de maatschappelijke track focus je namelijk op het ontwikkelen van een kritische houding en een duidelijke visie van sociale debatten. Daarnaast kozen zij beide bewust de maatschappelijke track, zodat zij keuzevrijheid hebben met de minor.

De andere track, de research track, is er voor de student die interesse heeft in het doen van onderzoek. Je ontwikkelt je tijdens het programma als een zelfstandige onderzoeker, ideaal voor als je een MD, PhD traject of een carrière als medisch onderzoeker ambieert. Bij deze track volg je een minor gefocust op onderzoek.

  1. Waarom doen jullie me aan het Honours Programma?

Op de vraag waarom Karin en Noa mee doen aan het Honours Programma hebben ze allebei een eigen reden:

Karin: “Ik vind het interessant dat je verbredende vakken kan kiezen. Je mag ongeveer drie vakken of vakken die samen gelijkstaan aan 18 studiepunten kiezen. Dit kies je vanuit een interfacultaire vakkenlijst. Super leuk, want zo heb ik vakken gekozen die gingen over geschiedenis, klimaat en het brein. Dit sluit aan bij mijn eigen persoonlijke interesses. Zo kon ik zelf kiezen of ik mij wilde verdiepen binnen of buiten de geneeskunde.”

Noa daarentegen wilde graag internationale studenten leren kennen: “Met het Honours Programma leer je medestudenten van alle faculteiten kennen, omdat je zelf vakken kan kiezen. Sommige van de vakken die ik heb gekozen, volg ik dan ook in het Engels. Met geneeskunde volg je natuurlijk alleen Nederlandse vakken, daardoor vind ik het fijn dat ik mij ook meer kan ontwikkelen op het gebied van Engels.”

  1. Hoe veel tijd ben je hier gemiddeld dan mee bezig?

Allebei zijn ze ongeveer 2 tot 3 uur per week met HP bezig. Soms is het wat drukker, soms rustiger. Dit verschilt per vak. Bij sommige vakken volg je ook nog colleges en ga je thuis nog aan de slag. Je volgt 2 jaar lang dit programma, in het 2e en 3e jaar van je bachelor.

Of dit te combineren valt met hun reguliere vakken? Ja, zegt Noa, maar er wordt wel van je verwacht dat je zelf rekening houdt met de planning van je reguliere rooster van geneeskunde. Je kan dus zelf je vakken kiezen. Je kijkt dan welke vakken in je rooster passen. 

  1. Wat vond jij het meest waardevol tot nu toe?

Karin vindt het waardevol dat je veel kennis krijgt buiten, maar ook verdiepende kennis binnen geneeskunde. Zo heb je één keer per maand een masterclass van een docent. Ook leer je hoe je beter moet plannen en met tijd om kan gaan. Daarnaast vindt ze het, net zoals Noa, fijn dat je leert hoe je verslagen en presentaties in het Engels kan vormgeven, omdat je dit in het reguliere onderwijs niet doet.

Noa vult aan dat ze het fijn vindt dat je via HP kan oefenen met een onderzoeksvoorstel schrijven. Zij ziet het programma als een uitdaging, maar ook een extra push om uit haar comfortzone te stappen: “Je doet dingen die je normaal gesproken niet zou doen, bijvoorbeeld een masterclasses organiseren of een interfacultaire cursus afronden. Iets nieuws leren, wat je anders niet zou leren, geeft veel voldoening”.

  1. Hebben jullie nog een laatste tip voor jullie medestudenten?

In het eerste jaar van Geneeskunde kan je een proefcursus volgen van HP, die gelijkstaat aan 6 studiepunten die je mag meenemen als je daarna het HP gaat volgen. Noa heeft dit gedaan en is er erg enthousiast over “Zo kan je goed ontdekken of het HP iets voor je is en of je het kan combineren met de andere vakken”.

Noa en Karin willen allebei nog een laatste tip meegeven aan hun medestudenten: laat je niet afschrikken. Het kost inderdaad wat extra tijd, maar het is het helemaal waard. Het is goed te combineren met je gewone geneeskunde vakken en je sociale leven. Daarnaast kan je veel van het programma zelf invullen zoals jij wilt. Zo geeft Noa aan: “Bij de opleiding Geneeskunde staan de vakken die je krijgt al vast. Vaak is het inhoudelijk recht toe recht aan. Bij HP kan je veel zelf bepalen en het gaat echt om wat jij belangrijk vindt”.  

 

Het Honours Programma biedt studenten die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek een extra uitdaging aan, naast het reguliere onderwijs.  Gedurende het tweede en derde studiejaar volgen studenten extra vakken, gelijk aan 30 studiepunten. Na het succesvol afronden van dit programma, krijg je de aantekening Honours bij je bachelor diploma.  

 

Wil jij je aanmelden voor het Honours Programma? Een paar voorwaarden:

  • Je dient al je studiepunten in het eerste jaar gehaald te hebben (60 EC)
  • Je staat een 7.5 gemiddeld. Iets lager dan een 7.5, maar denk je toch geschikt te zijn voor het programma? Beargumenteer dit in je brief
  • Lever je CV en een motivatiebrief in voor 1 mei

Geïnteresseerd of wil je meer informatie? Bekijk de website.

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen