Diversiteit & Inclusie - 2. Trans Health

16-05-2022
512 keer bekeken 0 reacties

Welkom bij de nieuwe sectie van Studioo VU, diversiteit en inclusie, geschreven door geneeskundestudent Charissa de Herdt. In deze blog gaan we in op Trans-Health want 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie.

Als doktersassistent kreeg ik vaak telefoontjes over nieuwe inschrijvingen, maar eentje was mij bijgebleven. Deze patiënt vroeg of wij wel transgenders accepteerden in onze praktijk. Ik was stomverbaasd. Zorg is voor iedereen en genderzorg in Nederland wordt merendeels vergoed. Deze vraag liet zien dat er toch barrières zijn. Samen met expert Dennis van Dijk zullen we deze behandelen.

Dennis is heeft als basisarts op de genderpoli gewerkt en geeft jaarlijks onderwijs over Trans Health. Zo heeft hij op de genderpoli gewerkt en daar veel onderzoek naar gedaan. Voor hem betekent ‘Trans Health’ dat jij je als zorgverlener bewust bent van wie je voor je hebt en geen aannames maakt.

Wat zijn dan bepaalde aannames?

Op de genderpoli was het heel logisch om te vragen of een patiënt ooit geopereerd was of hoe ze aangesproken willen worden. Jouw differentiaal diagnose past zich natuurlijk wel aan als een man met buikpijn bijvoorbeeld nog eierstokken heeft. Zo ondergaat niet elke transgender een genitale transitie. Het stellen van deze vragen is in zulke gevallen essentieel om betere zorg te leveren.

Zijn er ook valkuilen?

Teveel vragen. Gebruik niet elke trans-persoon als ‘leermoment’. Ik hoor wel vaker verhalen van patiënten die komen voor hoofdpijn, maar vervolgens vooral vragen krijgen over hun transitie. Of ongepaste vragen, zoals hoe oud patiënten waren toen ze wisten dat ze transgender waren of hoe ze seks hebben. Hierdoor kan je een onveilige sfeer creëren, wat de drempel tot zorg enkel verhoogd.

Daarnaast kan je niet alles weten. Als jij een patiënt ziet met een kinderwens én een transitie in de voorgeschiedenis, kan je natuurlijk twijfelen over de mogelijkheden. Maar ik denk dat je hier het beste eerlijk over kan zijn. Geef aan dat je het niet zeker weet, maar wel gaat uitzoeken.

Wat wil jij meegeven aan de lezers?

Gender is een heel breed spectrum van genderidentiteit, tot expressie en gewenste benadering. Het verschilt dus voor iedereen en de eerste stap is om je hier bewust van te zijn. Zo kan je beter vragen stellen in plaats van aannames maken, maar moet je hierbij ook de grens van de patiënt respecteren.

 

Wil jij je verder inlezen over Trans Health? The Lancet heeft hier een educatieve serie over geschreven! Klik hier.


Elke maand zal ik een ander onderwerp behandelen. Is er een onderwerp waar jij graag meer over wilt leren of zelf iets over wilt delen? Stuur een mailtje naar Studioo VU of dm mij persoonlijk @charissadeherdt

Klik hier om mijn vorige blog, een introductie van deze blogreeks, te lezen! 

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen