Voorafgaand aan de welbekende coschappen kan je ervoor kiezen om je wetenschappelijke stage te doen. De wetenschappelijke stage is een stage van 16 of 24 weken waarbij het doel is zo zelfstandig mogelijk medisch wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Het resultaat van je wetenschappelijke stage is, los van een bijdrage aan de wetenschap, ook jouw master thesis. De keuze om je wetenschappelijke stage aan het eind van de opleiding of juist aan het begin van de master te doen, is een hele individuele keuze. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Ten tijde van Corona kwam ik in een redelijk lange wachttijd voor mijn coschappen terecht, wat voor mij uiteindelijk toch dé kans was om te starten aan mijn master met mijn wetenschappelijke stage.
Hierbij de volgende tips als je besluit je wetenschappelijke stage voor je coschappen te doen:
1. Maak gebruik van de Canvas course “Wetenschappelijke stage”.
Canvas bevat alle benodigde informatie over de procedures, deadlines en overige benodigdheden. Je kan via het knopje courses naar “All courses” gaan en via daar zoeken naar de course “Wetenschappelijke stage”. Zorg ervoor dat je de juiste course van het juiste jaar aanklikt om jezelf in te schrijven.
Op Canvas kun je ook de Werkwijzer WS vinden, waarin stapsgewijs de belangrijkste informatie staat genoteerd. Houd er rekening mee, dat je bij een lange wachttijd op een gegeven moment geen toegang meer hebt tot Canvas. Neem in dat geval contact op met: wetenschappelijkestage.vu@amsterdamumc.nl voor de mogelijkheden.
2. Begin op tijd met voorbereiden!
Er zijn bepaalde stappen die moeten plaatsvinden, voordat je officieel kunt beginnen aan jouw wetenschappelijke stage. Hoe eerder je begint aan je zoektocht en het verwerken van alle logistieke stappen, des te beter. Vooral het vinden van een stage kan veel tijd kosten.
3. Zoektocht naar de perfecte stage.
Op Canvas staat bij alle specialisaties een lijst van de stage mogelijkheden en de contactgegevens van de bijbehorende stage coördinator van de specialisatie. Benader deze stage coördinatoren bij interesse en/of voor verdere vragen over bijvoorbeeld beschikbare stage mogelijkheden. Begin hier vroeg mee! Er zijn vaak beperkt plekken beschikbaar. Als je interesse hebt in een specifiek gebied, zou ik zo vroeg mogelijk beginnen met het inventariseren en het rond krijgen van alles. Voordat je het weet zijn alle plekken die je leuk vindt al vol.
4. Meld je wetenschappelijke stage tijdig aan in de KL-app.
Als je eenmaal een stage hebt geregeld en dit hebt kortgesloten met een stage coördinator moet je de stage aanmelden in de KL-app. De KL-app beschikt over het rooster van je coschappen en alle aanvragen van de stages van de master.
Via de site https://coschapen.vumc.nl kan je inloggen met je VUnetID en wachtwoord. Vervolgens kan je via het tabblad “Masterjaar 3” en “Aanvragen” je wetenschappelijke stage aanvragen en de benodigde gegevens opschrijven. Vervolgens kan je een pdf laten maken van de aanvraag en die opslaan vanuit het tabblad: “Mijn stages”. Het kost zo’n 5 werkdagen om de aanvraag te verwerken.
5. Tijd om van start te gaan.
Nadat je alle stappen hebt genomen kun je eindelijk van start gaan.
Tijdens je wetenschappelijke stage is het van belang om goed de werkwijzer te blijven volgen zodat je de belangrijkste stappen en deadlines niet vergeet.
Veel succes gewenst en vergeet niet bij vragen contact op te nemen met: wetenschappelijkestage.vu@amsterdamumc.nl.
- Rania El Habib