In de masterfase staan natuurlijk veel onderdelen al vast. Elke geneeskundestudent moet dezelfde coschappen lopen om succesvol zijn opleiding af te ronden. Gelukkig zijn er een paar onderdelen waarin je vrij bent om zelf te kiezen. Natuurlijk heb je je oudste co (of semi-artsenstage) en je keuzecoschap, maar ook met je wetenschappelijke stage is veel mogelijk. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een wetenschappelijke stage in het buitenland te doen. Dit kan je regelen via de stagecoördinator van de afdeling waar je geïnteresseerd in bent. Of je kan het helemaal zelf regelen, zoals ik het heb gedaan. Ik heb vorig jaar een stageplek weten te regelen aan de University of California Los Angeles (UCLA) op de afdeling oogheelkunde en zou dit jaar naar de VS vliegen om onderzoek te doen.
Helaas kan ik jullie niet vertellen hoe de stage is geweest, omdat het vanwege het coronavirus niet is doorgegaan. Ik ben meer dan een jaar bezig geweest om mijn stage voor te bereiden en op de dag dat ik ein-de-lijk mijn visum zou krijgen, had Trump bekend gemaakt dat de grenzen van de VS zouden gaan sluiten. Je kan je voorstellen dat dit ontzettend jammer was voor mij. Maar ik heb veel geleerd van de voorbereidingen en misschien kunnen anderen ook iets opsteken uit mijn verhaal. Ik heb drie tips uitgekozen (en 1 bonustip), die ik zou willen delen als je interesse hebt om in de toekomst stage in het buitenland te doen.
Durf te vragen
De eerste tip die ik kan geven is om te durven vragen. Ik heb de stageplek weten te regelen via een professor van UCLA die ik heb leren kennen van een project. In het begin stonden niet veel mensen open om mij op de afdeling te ontvangen of om mij een afspraak aan te bieden. Het was soms lastig om een voet tussen de deur te krijgen, maar na veel gemail en gevraag had ik toch de afspraken gekregen die ik nodig had. Voordat ik op de perfecte afdeling terecht was gekomen, heb ik meegekeken en meegelopen op 3 andere afdelingen. Als je eenmaal binnen bent, is het erg interessant om mee te kijken en verschillende artsen en onderzoekers te ontmoeten. Dus geef niet op na de eerste nee.
Lees je in
De tweede tip is om veel informatie op te zoeken over de lopende onderzoeken en de achtergronden van de onderzoekers. Ik heb zelf extra vakken gevolgd omtrent Globalization & Diversity in Singapore en LA met een focus op Global and Public Health. Op de afdeling waar ik mijn stageplek had geregeld zijn ze veel bezig met public health. Een van de doelen die ze hebben is oogheelkundige zorg leveren aan mensen die bijna geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Zo hebben ze een Mobile Eye Clinic waarmee ze naar de buitenwijken van LA rijden om gratis oogheelkundig onderzoek te verrichten aan bijvoorbeeld ongedocumenteerden en daklozen. Voordat ik de onderzoekers had ontmoet, had ik mij al ingelezen in de lopende onderzoeken. Ik vertelde dat ik zelf ook iets met dit onderwerp wil doen later en dat ik extra vakken heb gevolgd omtrent dit thema. Hierdoor ontstond er al heel snel een klik en gingen ze akkoord om mij daar onderzoek te laten doen. Ze keken er zelfs erg naar uit om mij daar te ontvangen!
Begin op tijd
De derde tip die ik wil geven is om op tijd te beginnen. Natuurlijk is het afhankelijk van waar je stage gaat lopen, maar het regelen van een visum, accommodatie, beurzen en akkoord vanuit de geneeskundeopleiding zelf kan ontzettend veel tijd kosten. Begin dus minimaal een jaar van tevoren met plannen en onderschat niet hoeveel tijd de voorbereiding kost.
En als laatste mijn bonustip: plan geen stage in het buitenland vlak voor een globale pandemie. Het is natuurlijk erg jammer dat mijn stage niet is doorgegaan, maar wie weet kan ik iemand anders helpen met mijn verhaal. Er is heel veel mogelijk als je maar doorzet!